Bagarstuga & konstnärlig ateljé

Projektägare: Blidö sockens hembygdsförening

En sidokammarstuga från 1800-talet ska få nytt liv som bagarstuga och konstnärlig ateljé. Blidö sockens hembygdsförening som är initiativtagare till projektet räknar med att den nya verksamheten finansierar stugans behov av långsiktigt underhåll.

Blidö sockens hembygdsförening har ärvt två byggnader från silversmeden Yngve Berger, varav en sidokammarstuga från 1800-talet. Arvet medför både ansvar och möjligheter. Sidokammarstugan är en viktig del i Blidöbygdens kulturarv. Att skydda och underhålla den kräver därför nya intäkter. Samtidigt skapar den charmiga stugan nya möjligheter i form av ny verksamhet.

Byggnaden ska nu renoveras och utrustas för att kunna användas dels som konstnärlig ateljé dels som bagarstuga. Både fast- och fritidsboende kommer att ha glädje av stugan. Man kommer att kunna upprätthålla gamla traditioner för bakning och skapa en mötesplats för konstnärlig verksamhet.

På sommaren planerar projektgruppen att erbjuda utbildningar och studiecirklar med inriktning på konst, framför allt silversmide. Det kommer också att vara möjligt att hyra stugan och att ha utställningar där.

På vintern ska det gå att bakas i stugan. Bagarstugan är en gammal tradition. Man kommer att ha med sin deg och få den bakad tillsammans med andras. Stugan blir därmed en plats för möten, ett sätt att bygga gemenskap.

Målet på lång sikt är att erbjuda olika verksamheter för konstnärer, författare och silversmeder som vill bo och arbeta i Blidöbygdens vackra skärgårdsmiljö.

Stugan kommer att vara utrustad med tillgänglig toalett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagarstugan i Blidö

Projektnamn: Bagarstuga & konstnärlig ateljé
Sökande: Blidösockens hembygdsförening, 814400-8466
Journalnummer: 2020–1994
Insatsområde & fond: En attraktiv bygd att bo och verka i & Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Bedömning: 200 poäng (avslagsnivå 200 p)
Beslut / Finansiering: Projektstöd 168 042 kr, Övrigt offentligt stöd från LAG  82 768 kr.