Färsna stenkvarn

Färsna resurscentrum för småskalig spannmålshantering skapades för att bidra till upprätthållande och utveckling av småskalig ekologisk odling av spannmål för ett rikare och mer varierat odlingslandskap.

Om projektet

Under 2024 köpte och installerade stödmottagaren en stenkvarn för malning av EKO-odlad spannmål. Kvarnen är nu en del av ett resurscentrum för småskalig spannmålshantering och ska kunna nyttjas kostnadsfritt av odlare som bara betalar för elförbrukningen. Färsna stenkvarn är den enda kvarn för malning av större volymer i norra delen av Stockholms län och kan bli en viktig tillgång för odlare i hela Stockholmsregionen.

Färsna resurscentrum för småskalig spannmålshantering skapades för att bidra till upprätthållande och utveckling av småskalig ekologisk odling av spannmål för ett rikare och mer varierat odlingslandskap. Som en del i detta ska Färsna stenkvarn utgöra en unik funktion för hantverksmässig förädling av spannmål och pedagogiska aktiviteter. Kvarnen bidrar även till den lokala livsmedelssäkerheten och beredskap i kristid.

Projektet omfattade inköp av en stenkvarn med sikt med en kapacitet på 500-1000kg/dag. Intrimningen gjordes ideellt av medlemmar i den ekonomiska föreningen Roslagskorn som också bidrog med underlag till den manual som tagits fram.

De pedagogiska inslagen bestod av planscher som berättar om kvarnens historia och om malning av spannmål i allmänhet. Under projektperioden ordnades en kvarndag för branschfolk och utöver det fanns resurser till ett antal studiebesök. Givetvis investerades även i nödvändig skydds- och säkerhetsutrustning.

Om projektet

Projektperiod
Augusti 2023 – December 2024

Projektägare
Norrtälje Naturvårdsstiftelse

Projektledare
Tobias Nilsson
+46 70 999 63 25
tobias@norrtaljenaturcentrum.se

Webb och sociala medier
Hemsida

Om finansiering

Beviljat leaderstöd
404 783 kronor

Total finansiering
404 783 kronor

Leaderstödet består av finansiering från EU, staten, Region Stockholm och Leader Stockholmsbygds fem kommuner inom programperioden 2014 – 2022.

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden