Hållbara initiativ
Syftet med mikroprojekt inom Hållbara initiativ är att bidra till ökade kunskaper och bredare förankring för insatser som gäller omställning och ekonomisk, social eller ekologisk hållbarhet.
Så här går det till – steg för steg
Vad kan man söka för?
Inom mikrostödet Hållbara initiativ kan ni söka stöd för kompetensutveckling inom hållbarhet som seminarier, studiebesök eller kanske en prova-på-temadag om ängsslåtter. Stödet kan också sökas för att utveckla samarbeten kring hållbarhetsfrågor eller att testa förutsättningar för initiativ som till exempel utlåningsbanker, transportpooler och bytesdagar.
Vem kan söka?
Sökande kan vara en organisation med verksamhet i Leader Stockholmbygds geografiska område. Ni kan också vara flera föreningar och/eller företag i samverkan, så länge projektet är allmännyttigt för Stockholmsbygds landsbygder eller skärgård.
När kan man söka?
Just nu kan man inte söka detta mikrostöd. Ny ansökningsomgång startar 15 mars 2025.
Ansökningar tas emot så länge det finns pengar kvar att fördela. Beslut fattas av en beslutskommité inom Leader Stockholmsbygd.
Kontakta alltid oss på leaderkontoret innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.
Kontakt
Maila linnea@leaderstockholmsbygd.se eller ring henne på 070 244 15 18
om stödet
Sökbart maxbelopp: 50 000 kr
Stödnivå: 100 % av kostnaderna
Medfinansiering: Ni behöver medfinansiera mikroprojektet med minst 50 procent av det stödbelopp ni söker.
Medfinansieringen består av ideellt engagemang/arbete.

Avslutade projekt

Mötesplats Sand – utbildning och återbruk
Den ideella föreningen Nämdö Green Archipelago har tillsammans med Nämdö hembygdsförening skapat en återbruksbutik och har installerat en frys för direktförsäljning av dovhjortskött genom tillitshandel. Tanken med mikroprojektet var att skapa en mötesplats i den gamla skolbyggnaden i Sand som uppmuntrar till hållbar konsumtion. Detta har även varit en förberedelse inför att Nämdöskärgårdens nationalpark sannolikt öppnar under år 2025.

Knattelabb
Den ideella förening Nämdö Green Archipelago tillsammans med Nämdö hembygdsförening har skapat ett knattelabb i Sand på Nämdö. Labbet ställdes i ordning med utrustning som barn och familjer kunde använda för att undersöka och lära sig om havet och naturen i östersjölandskapet, liksom hur det påverkas av människan. I anslutning till labbet har det också funnits en pysselverkstad. Tanken var att inspirera nästa generation till engagemang för att förbättra östersjölandskapets miljö.

Smaka på Värmdö – MAGASIN
Smaka på Värmdö ekonomisk förening består av medlemmar som jobbar med matproduktion och mathantverk. I mikroprojektet har föreningen skapat ett magasin med tema lokal matproduktion ur ett hållbarhetsperspektiv. Syftet var att sprida information i Värmdö om hållbar lokal matproduktion, att synliggöra medlemmarnas verksamheter och för föreningen att testa att skapa ett magasin för första gången. Förhoppningen är att mikroprojektet på längre sikt leder till att föreningen kan ge ut fler magasin.